In het gebied wat nu de gemeente Haarlemmermeer is, hebben vroegere verschillende dorpen en eilanden gelegen, maar ook daarbuiten lagen dorpjes die de tand des tijds niet doorstaan hebben. Vlakbij Haarlemmermeer, net naast de Westeinderplassen ligt zo’n plaatje: Calslagen.  

Calslagen (Kalslagen of Burggravenambacht - 1165 Kaueslo, 1316 Calflo, 1334 Calfsloe, 1494 Calslae.) behoorde tot het gebied waar ook Kudelstaart en Bilderdam toe behoort. Het gebied was eerst een moeras. Later zouden hier de plaatsen Calslagen, Kudelstaart, Uithoorn en nog een paar plaatsen ontstaan. In 1638 bestond Calslagen uit 58 woningen, Bilderdam had 16 huizen. Door verder verveningen veranderde delen van Calslagen in veenplassen. Het gaat hier om onder meer het de Kalslagenpoel, Bezworen Kerf en het Legmeergebied. Hierdoor werd Calslagen, dat voorheen zeer welvarend was, een arm gebied.

Vanaf 1811 werden delen van de gemeente Calslagen bij de omliggende gemeenten gevoegd. Het dorp zelf ontstond op een kruising van water en wegen. De zogenaamde ambachtsheerlijk was een lintdorp (veenontginningsdorp) dat langs de Herenweg ontwikkelde. Deze weg was één van de belangrijkste routes van Amsterdam naar Leiden. De kerk van Calslagen brandde in 1803 af. Dit is het enige restant van het dorp dat nog zichtbaar is. Bijzonder is dat het plaatsje voorheen als Kalslagen geschreven wordt. Hoewel het buurtschap nog te zien op de kaarten, wordt de plaats nu beschouwd als een onderdeel van Kudelstaart.

1815

1970

1850

2000

1900