1850

1900

1960

1970

1990

2018

De Oude Secretarie lag op de kruising van de Oude Bennebroekerweg met de Hoofdvaart. Dorp is een groot woord, een wegbuurt is een betere omschrijving. Het bijzondere aan De Oude Secretarie is, is dat het een buurt is die ontstond na de drooglegging en dus niet eerder verdween door het Haarlemmermeer. In 1855 wordt er een nieuwe gemeentegrens getrokken. De Ringvaart vormt de gemeentegrens van de nieuwe gemeente. Bij de forten Schiphol en de Liede loopt de gemeentegrens buitenom.
M.S.P. Pabst werd de eerste burgemeester. Echter hij was ook al burgemeester van de gemeente Heemstede-Berkenrode. Hij zou daarom een tijdje de burgervader worden van beiden gemeente. Ook ontbrak het de Haarlemmermeer nog aan middelen om bestuurd te worden. Er waren geen gemeenthuis, scholen of kerken.

De situatie veranderde toen Melis Spaans ambtenaar van de burgerlijke stand werd. Spaanse woonde tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep (toen nog De Vennip) in. Hij hield kantoor aan huis en beheerde de registers van de burgerlijke stand. Huwelijken werden nog wel steeds in Heemstede voltrokken en dit leverde de nodige problemen op. Want huwelijken moesten in de gemeente voltrokken worden waar de stellen woonden. Dit is natuurlijk lastig als je geen gemeentehuis hebt. Na veel gesteggel meldt burgemeester Pabst dat gemeentesecretaris Dirk Eggink al een pand aan het bouwen is. Dit pand wordt later de bekend als de Oude Secretarie.

Na verloop van tijd blijkt de locatie toch niet ideaal genoeg en komt het gemeentehuis op de kruising Hoofdweg-Kruisweg te staan in Kruisdorp (nu is dat Hoofddorp).