Ligging van de Spieringmeer, (oude) Haarlemmermeer en Leidsemeer, op een kaart van A.J. Enschedé (1870), naar de kaart van Symen Fransz. van der Merwen uit 1578.m een tekst te typen.

Kaart van de meren in 1745. In het noorden lag het Spieringmeer, in het midden het
Oude Haarlemmermeer en in het zuiden het Leidse Meer

Het dorp Rijk is feitelijk meerdere malen verdwenen en de redenen daarvoor zijn verschillende geweest.

Schiphol-Rijk, zoals het nu heet, is vernoemd naar het verdwenen dorp Rijk. Het dorp Rijk is ook weer vernoemd naar een verdwenen dorp: Rijk of Rietwijk. Het dorp lag tussen Haarlem en Sloten en lag ongeveer ten zuidoosten van Badhoevedorp. Zeer waarschijnlijk is het dorp ontstaan tussen de 10e en 13e eeuw in het veengebied ten oosten van Kennemerland. Rietwijk was in de Middeleeuwen een welvarend dorp, maar in 1597 was daar weinig meer van over. Dit kwam mede door de uitbreiding van het Haarlemmermeer. Restanten van de aanwezigheid van Rietwijk zijn nog terug te vinden in de namen Riekerplas (het grote deel van het Nieuwe Meer). Hier lag ook Rietwijkeroord. Dit gebied is nu het Amsterdamse Bos. Ook het Fort bij Schiphol lag in Rietwijkeroord.

 

Na de drooglegging in 1850 ontstond het dorp Rijk. Het dorp werd in de jaren ’60 afgebroken om ruimte te maken voor de uitbreiding van Schiphol. Op de plek waar vroeg Rijk lag, ligt nu de Kaagbaan. In de jaren ’90 ontstond het bedrijvenpark Schiphol-Rijk.