Totalisatorkiosk

Wie nu op het landgoed Woestduin, vlakbij Heemstede en Vogelenzang, loopt, komt op een gegeven moment een groot stuk grasland tegen, omzoomd met bomen. Vlakbij de uitgang vind je een vreemd achthoekig fundament van iets en een rechthoekige waterpartij. Niet echt iets opvallend.

Als je op de topografische kaart van dit landgoed gaat kijken, dan zie je een opvallende vorm. Wanneer je naar oudere kaarten gaat kijken, dan zie je vanaf 1901 op die plek opeens de tekst ‘Renbaan Woestduin’ staan. Inderdaad, dit stuk grasland was vroeger een renbaan, ontworpen door de befaamde Haarlemse tuinarchitect Leonard A. Springer in opdracht van mr. J. van Stolk.

Dit werd één van de mooiste én belangrijkste renbanen van heel Nederland. Aan de kop van de renbaan stond het 8-hoekige totalisatorkiosk. In 1902 werd er op het binnenterrein van de renbaan een trainingsbaan aangelegd. Verder waren er paddocks, een dekstation en het koetshuis werd een hotel voor de jockeys, pikeurs en personeel. Hieraan kwam een eind in 1909, toen de burgemeester en wethouders van Bloemendaal het houden van races op zon- en feestdagen verbood. Doel hiervan was de beteugeling van de goklust, die ongekende vormen zou hebben aangenomen. Volgens de tegenstanders was de baan de "vloek van Kennemerland". Woestduin ging toen noodgedwongen op zaterdag koersen. Deze verandering had als gevolg dat er veel minder publieke belangstelling was en de renbaan op de fles ging. In 1910 werd de laatste race gereden op Woestduin en het jaar daarop werd het landgoed verkocht.

De renbaan is nooit meer in zijn oude glorie hersteld. Je kunt nog wel de sporen terugvinden in het landschap, zeker op een reliëfkaart, alsmede de voormalige paardenstal. Deze is nog steeds in gebruik als paardenstal.