Rijsenhout

Vrij snel na de capitulatie om 1940 begon de Duitse bezetter met de aanleg van een zogenaamd schijnvliegveld bij Rijsenhout. Schijnvliegvelden werden aangelegd in de buurt van militaire vliegvelden met als doel het aantrekken van vijandelijk vliegtuigen, zodat zij hun bommen hier lieten vallen in plaats van het nabijgelegen echte vliegveld. Schiphol was door de Duitsers in gebruik als militair vliegveld. Van hieruit werden in de eerste jaren van de oorlog veel bombardementsvluchten richting Groot-Brittannië uitgevoerd.  

Voor de aanleg van schijnvliegveld Rijsenhout vorderden de Duitsers een stuk land en bouwden hier een zandbaan die een landingsbaan moest voorstellen. Hierop werd een spoorbaan neergelegd waarop een spoorwagon met het silhouet van een vliegtuig kwam te staan, zodat het geheel vanuit de lucht op een landingsbaan leek. Aan beide uiteinden van de landingsbaan stonden bunkers met daarin aandrijfmotoren. Via een staalkabel kon op deze manier het zogenaamde vliegtuig op een neer worden getrokken over de landingsbaan.  

In de eerste oorlogsjaren werd schijnvliegveld Rijsenhout regelmatig gebombardeerd door de Geallieerden. Daarnaast lieten ook in problemen geraakte Duitse piloten hun bommen, die ze kwijt moesten voordat ze de landing gingen inzetten, hier vallen. Dit verklaart het grote aantal bommen dat de laatste jaren op het schijnvliegveld is aangetroffen.


Vogelenzang

Vogelenzang en WOII. Wie de spoorbrug bij langs de Leidsevaart bij Vogelenzang bekijkt ziet iets bijzonders. Er zitten kogelgaten in de muur. Deze kogelgaten stammen uit WOII. Je vraagt je af waarom, want dit landelijk stukje ziet er heel pittoresk uit. Wie echter kaarten bekijkt ziet een ander beeld. De Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) vormden een onderdeel van de Atlantikwall. Een verdedigingslinie die langs praktisch de gehele Europese Westkust liep, met als doel een invasie onmogelijk te maken. De weilanden van Vogelenzang, vlakbij de huidige camping, waren een schijnvliegveld. Hier stonden houten vliegtuigen (foto) om de geallieerden te misleiden van vliegkamp Schiphol. In Rijsenhout (waar nu het kassencomplex staat) was er ook een schijnvliegveld. Het vliegveld in Vogelenzang is een aantal malen het doel geweest van bombardementen. Het stationnetje heeft een belangrijke rol gespeeld bij het transport van V1 vliegende bommen. Vlakbij Vogelenzang hebben twee lanceerplatforms gestaan (foto is van een andere locatie) terwijl in Bentveld het commandocentrum gestaan heeft. Deze lanceerplatforms vuurden hun V1 richting Groot Brittannië, en het was dus zaak voor de geallieerden om dit gebied snel uit te schakelen.
Aan het eind van de oorlog speelde het schijnvliegveld nog een rol in de voedseldroppingen. Voor de omgeving van Vogelenzang werden deze boven dit ‘vliegveld’ uitgeworpen.